De mens is een gewoontedier en dat heeft z’n voordelen. Maar in situaties zoals in deze lockdown-periode, kan het zinvol zijn om gewoontes onder te loep te nemen. Omdat velen van ons nu thuiswerken en winkels, horeca en andere ontmoetingsplekken gesloten zijn, staan veel panden en gebouwen leeg. Dat zorgt voor een grote lek aan energie en aan euro’s. Dat kan slimmer!
Verwarming draait volop
Hielke Koning van het bedrijf Syplon, een Gronings bedrijf actief op het gebied van onder meer gebouwenbeheer, houdt in zijn werk dagelijks het stroom- en gasverbruik van vele gebouwen bij en maakt hier analyses van. Ook hij ziet dat in vele gevallen de verwarmingsinstallaties voluit draaien. Al zijn er geen of slechts een paar mensen in het gebouw aanwezig: het hele gebouw wordt verwarmd. Hielke: ”Het gasverbruik is dus lang niet overal gedaald, zoals je wel zou verwachten. Wat we regelmatig voorbij zagen komen tijdens de lockdown(s), is dat wanneer gebouwen sluiten de meeste focus ligt op het uitschakelen van elektrische apparatuur. Denk hierbij aan tv’s, pc’s, etc. Maar de verwarming blijft gewoon aan. Dat is echt zonde”.
Mag het licht uit?
Wat ook opvalt, is dat de verlichting op vele plekken brandt terwijl daar niemand aanwezig is. Overdag, ’s avonds en ’s nachts. Dit zorgt naast lichtvervuiling ook voor energie- en geldverspilling. Ook in winkels brandt licht. Uit onderzoek is gebleken dat het laten branden van lampen juist inbraak kan bevorderen want inbrekers houden van licht. Dus die reden geldt hier niet. Welke reden dan wel?
Voorbeeld uit de praktijk
Hielke: ”Het kan aanzienlijk lonen om wel naar de verwarmingsstand te kijken. Zoals je in onderstaande grafiek ziet, zijn er een aantal zondagen waarop het verbruik in dit gebouw lager was dan tijdens de andere dagen. Tijdens die zondagen werd circa 20 m3 gebruikt. Het kan dus wél! Op de andere dagen werd er meestal circa 70 tot 175 m3 gebruikt. Van 15 maart tot en met 31 maart is in totaal circa 1.350 m3 gebruikt, terwijl het gebouw vanaf 15 maart gesloten was in verband met de lockdown.
Wanneer de verwarmingsinstallatie zo was aangepast dat er circa 20 m3 per dag gebruikt werd, was het gasgebruik van 15 maart tot en met 31 maart ongeveer 320 m3 geweest. Een potentiele besparing van 1.030 m3! Als je dit verrekent met de gemiddelde prijs per m3, wat ongeveer € 0,75 is, was dat een financiële besparing geweest van € 772,50! In 2 weken tijd, dat is toch snel verdiend. En het is natuurlijk ontzettend zonde van het gasverbruik.
Oorzaken van deze situatie
Hoe kan het dat gebouwen en panden nog steeds volledig verwarmd worden? Hier zijn verschillende oorzaken voor te benoemen:
Besparingstips!
Wilt u energie- en geld besparen, pas dan de onderstaande tips van Hielke toe.
Gebruik je gezonde verstand. Doe op je werk dezelfde dingen als wat je thuis doet om energie te besparen.
Wilt u met uw bedrijf of instelling een stap verder zetten met verduurzamen, neem dan contact met Groningen Werkt Slim op. En wilt u meer weten over duurzaam gebouwenontwerp, -en beheer en huisvesting, kijk dan op www.syplon.nl.