Veel Groninger ondernemers zijn al hard aan het werk om energie te besparen en hun bedrijf CO2 -neutraal te maken. Daarbij dragen ze bij aan de doelstelling van de gemeente om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Bedrijven, instellingen en organisaties gebruiken maar liefst circa 50% van de totale energievraag in de gemeente, dus samen kunnen we meters maken!
De tientallen smaken van Marne Mosterd reizen vanuit Groningen de hele wereld over. ‘We groeien nog steeds en verbeteren continu de kwaliteit van onze mosterd, met respect voor mens en milieu’, zegt Marius Zwijnenburg, financieel manager. ‘Binnenkort leggen we zonnepanelen op onze vierduizend vierkante meter dak.’
Kosten
Wat kost dat en wat levert dat op? Logische vragen voor een financieel manager. Maar ook de pandbeheerder keek scherp naar deze investering. ‘Een bureau heeft voor ons een SDE+-subsidie geregeld. Ons energieverbruik ligt op bijna 1 miljoen kWh per jaar, en we ontvangen voor 474.000 kWh aan subsidie. Zodra de panelen op het dak liggen, gaat de teller lopen. We krijgen subsidie over de energie die we opwekken en de totale bijdrage wordt over een periode van 15 jaar uitbetaald. Voor onze pandbeheerder gaf die SDE+ overigens wél de doorslag’, voegt Zwijnenburg toe.
NNZ ontwerpt met haar 24 internationale vestigingen wereldwijd verpakkingsmateriaal voor aardappelen, groenten en fruit, en de industrie. Het bedrijf schenkt daarbij steeds meer aandacht aan de gevolgen voor het milieu. ‘We innoveren continu en gaan daarbij uit van de vijf R’en: refuse, reduce, re-use redesign en recycle. Het mooiste zou natuurlijk zijn als we producten niet hoeven in te pakken, maar waar dat toch moet kijken we hoe dat slim kan; met minder materiaal en nieuwe mogelijkheden die het milieu minder belasten’, zegt Len Boot, CEO van NNZ.
Gerecycled PET
Boot beschouwt duurzaamheid in breder perspectief. NNZ kijkt verder dan zonnepanelen, ledverlichting en voor het nieuwe pand zonnecollectoren, een groen dak en warmtepomp. ‘We willen zo min mogelijk CO2 uitstoten. Met de methode van Benefits of Nature meten we de footprint van onze productie en distributie; van elk verpakkingsmateriaal kennen we de CO2-uitstoot. En die proberen we met innovatieve oplossingen te reduceren.’ Een voorbeeld daarvan zijn de R-PET, oftewel gerecycled PET, kunststofschaaltjes voor aardbeien. ‘Die zijn gemaakt van plastic frisdrankflessen. Op de onderkant van de verpakking kun je aan de icoontjes zien van hoeveel PET-flessen het bakje gemaakt is.’
Met een van de vijf grootste theaters van Nederland, een topsporthal, en ruimte voor congressen beurzen en grote livemuziek optredens, zet MartiniPlaza Groningen al jaren op de kaart. Daarbij is er ook aandacht voor duurzaam ondernemen. ‘Bij al onze activiteiten en bij het gebouwbeheer’, zegt directeur Willem de Kok. Het evenementencomplex beschikt onder meer over slimme, domotica gestuurde LED-verlichting, zonnepanelen en een van de grootste zonneboilers van Nederland!
20.000 kuub gasbesparing
De 120 warmtecollectoren op het dak zijn in dit geval niet, zoals thuis, voor het douchen; de energie gaat naar vier cv-ketels. ‘De warmte voegen we toe aan het water voor de centrale verwarming en als voorverwarming van het tapwater’, licht De Kok toe. ‘Daarmee besparen we bijna 20.000 kuub gas per jaar.’ De verwarming van de grote hallen gebeurt met groen gas en dito stroom van de 1.472 zonnepanelen op het dak van de Middenhal en van windenergie.