Logo Groningen Werkt Slim

LAADPALEN: ALLES OVER PLAATSING, GEBRUIK, SUBSIDIES EN LEVERANCIERS

Wat wilt u weten over laadpalen voor uw bedrijf | Groningen Werkt Slim

Medewerkers, klanten en leveranciers komen steeds vaker met een elektrische auto naar uw bedrijf. Zij laden de auto uiteraard thuis, op straat of op een P + R terrein op. Het zou natuurlijk een nuttige, klantvriendelijke en duurzame investering zijn om ook laadpalen op het bedrijfsterrein te plaatsen. En de kosten vallen vaak mee. En wist u dat laadpalen op sommige types bedrijfsterreinen zelfs verplicht zijn?

Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen. Ook selecteerden wij leveranciers voor u  die u verder kunnen helpen, te weten Vandebron en Re-solutions. Onderaan deze pagina kunt u de brochures downloaden inclusief voorbeelden van investeringen en werkwijze. Want slim werken, dat doen we samen.


Wat is het voordeel van elektrisch rijden?

Er zitten meerdere voordelen aan deze duurzame vorm van mobiliteit. De belangrijkste voordelen zijn het besparen van milieuschadelijke brandstoffen zoals benzine en diesel en het besparen op kosten. Particulieren en ondernemers kunnen namelijk profiteren van belastingvoordelen en subsidies. Zo gelden er vanaf 1 juli 2020 aantrekkelijke subsidies voor het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands elektrische auto.


Waarom zijn laadpalen noodzakelijk bij elektrisch rijden?

Bij het rijden van een elektrische auto is het benutten van een laadpaal noodzakelijk omdat zo de auto opgeladen wordt. Voor het hergebruiken van de auto is nodig: een laadpaal, een laadkabel en een laadpas. Er bestaan drie types laadpalen: de private oplaadpaal, een (semi-)publieke laadpaal en een snellaadpaal. Voor de private oplaadpaal op eigen bedrijfsterrein heeft de bestuurder van de wagen geen abonnement nodig bij een provider. De gehele afhandeling en facturatie verloopt via het bedrijf of het bedrijventerrein dat de private laadpaal heeft aangeschaft. Voor de (semi-)publieke laadpaal en de snellaadpaal is wel een abonnement nodig. Een publieke laadpaal is eigendom van de gemeente, slechts incidenteel zijn deze gratis te gebruiken.


Waar kunnen laadpalen geplaatst worden?

Voor ondernemers of organisaties die een laadpaal op eigen bedrijven/parkeerterrein willen hebben, worden contracten afgesloten op bedrijfsnaam. Oplaadpassen, facturen etc. komen dan op de bedrijfsnaam te staan. Voor het gebruikmaken van publieke oplaadpunten dient men te beschikken over een laadabonnement en een laadpas waarmee men bij de publieke oplaadpunten stroom kan tanken. Naast de abonnementskosten moet de stroom uiteraard ook betaald worden, dit verschilt per provider, gemeenten en/of laadpunt.


Met welk vermogen kan een auto opgeladen worden?
Dit kan met het vermogen van 11kw of 22kw. Dit hangt af van uw wensen en de grootte van de aansluiting in uw meterkast. 


Hoe werkt het met het aanvragen en laten plaatsen van laadpalen op openbaar terrein?
Elke gemeente heeft eigen beleid omtrent laadpalen op openbaar terrein. Is uw bedrijf gestationeerd in de gemeente Groningen? Via deze link komt u alles te weten over het benutten van laadpalen op niet-privéterrein in deze gemeente:
https://gemeente.groningen.nl/laadpalen


Welke financiële voordelen zijn er voor elektrisch rijden of laadpalen?
Er zijn diverse regelingen om de financiële voordelen te benutten. Op de website van het RVO leest u meer over de regelingen.

Hoe gaat het meestal met de vergoeding voor het stroomverbruik? 

Als de rekening privé wordt betaald, dan wordt dit verrekend met de maandelijkse stroomrekening. Als het verbruik gedeclareerd kan worden bij het bedrijf, dan wordt er een verrekeningsmodule in de paal geplaatst die het verbruik via een 24/7 backoffice declareerbaar maakt voor de werkgever.


Zit er een verbruiksmeter op de laadpaal?

Nee, niet standaard. Indien u een verrekeningsmodule wenst, wordt de paal voorzien van een interne verbruiksmeter. Wilt u volledige controle over het verbruik dan kan er een verbruiksmeter in de meterkast van het bedrijf worden geplaatst.  


Wat voor aanpassingen zijn er nodig aan de meterkast?

Dat hangt af van de huidige situatie en uw wens. Om dit in te schatten is er persoonlijk contact nodig via email, telefoon of anders.  


Is een Travelcard laadpas geschikt om te laden bij andere laadpunten?

Ja, deze laadpas is geschikt om mee op te laden bij vrijwel alle laadpunten.


Zijn er voorwaarden aan het minimale aantal laadpalen op bedrijventerreinen?
Ja, er is door de overheid vastgesteld dat op bepaalde types bedrijfsterreinen er een minimum aantal laadpalen moet zijn per aantal elektrische wagens. De informatie leest u op de website van het RVO.


Wat kost het en welke leverancier kan ik benaderen?

Groningen Werkt Slim helpt ondernemers met het maken van slimme keuzes op basis van informatie, ervaring en business cases. Als partner hebben wij voor u leveranciers Vandebron en Re-solutions geselecteerd. In bijgaande brochures leest u informatie over deze bedrijven. Deze brochures staan vanaf 1 juli a.s. op deze pagina. Ook kunt u bij ons de gedrukte versie opvragen (info@groningenwerktslim.com). 


Zijn uw vragen nog niet beantwoord?
Op de website van het RVO staat ook veel informatie over elektrisch rijden en laadpalen, gericht op bedrijven en particulieren.
Ook op de website van de ANWB en van Nederland Elektrisch vindt u antwoorden op algemene vragen. 

VOOR U GESELECTEERD!
Geen tijd voor een urenlange zoektocht naar een betrouwbare leverancier? Niet nodig, dat hebben wij al voor u uitgezocht:
Re-solutions, een jong bedrijf uit de regio dat snelle stappen zet op het pad van energiebesparende producten zoals laadpalen en zonnepanelen. Lees hier de brochure die speciaal voor u is gemaakt. Ook leest u meer over Re-solutions op www.re-solutions.nl.

Vandebron, een landelijke leverancier van groene energie met de ambitie om steeds meer slimme toepassingen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een elektrische wagen slim op te laden. 
Download hier de brochure over het aanbod van Vandebron of kijk op www.vandebron.nlWilt u meer weten over laadpalen voor zakelijk gebruik of direct bestellen, klik dan hier. Wilt u een laadpas aanvragen klik dan hier.