Bent u al op de hoogte van de hernieuwde wetgeving rondom energiebesparing voor midden- en grootverbruikers? Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd die voor deze groep ondernemers van belang kunnen zijn.
Uitleg over de wetgeving
Vier jaar geleden, in 2019, was de eerste ronde informatieplicht energiebesparing. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 verbruiken moesten de toezichthouder (gemeente) informeren over de energiebesparende maatregelen die zij troffen.
Het uitvoeren van alle maatregelen die een terugverdientijd hebben van 5 jaar of korter was verplicht. Om het bedrijven makkelijker te maken is de Erkende Maatregelenlijst gepresenteerd. Als bedrijven alle van toepassing zijnde maatregelen op deze lijst troffen, voldeden ze aan de wetgeving.
Het informeren gebeurt elke 4 jaar opnieuw. Eind dit jaar is het weer zover, en uiterlijk 1 december 2023 moeten de bedrijven aan de toezichthouder rapporteren of een erkende maatregel al dan niet is uitgevoerd. Vervolgens maken de bedrijven zelf een plan van aanpak voor de uitvoering, eventueel samen met de toezichthouder.
Informatieplicht energiebesparing 2023
Zoals gezegd geldt dit voor locaties/bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar gebruiken. Als een bedrijf meerdere locaties heeft, zal er voor elke locatie afzonderlijk gerapporteerd moeten worden. Het kan wel in een keer ingediend worden.
Wat is er veranderd ten opzichte van 2019? Hieronder een opsomming van de belangrijkste zaken:
Sinds 2022 is er meer capaciteit om energietoezicht uit te voeren. De gemeente Groningen gaat het toezicht uitbreiden met meer toezichthouders. Het toezicht wordt niet strenger, dezelfde normen blijven van kracht.
De eerstvolgende rapportage moet uiterlijk 1 december 2023 ingediend zijn.
Onderzoeksplicht
Nieuw is de net al even genoemde onderzoekplicht voor locaties die meer verbruiken dan 10.000.000 kWh of 170.000 m3 aardgas (equivalent). Zo kan het dus zijn dat een onderneming voor enkele locaties moet voldoen aan de informatieplicht energiebesparing en voor andere locaties ook aan de onderzoekplicht. “De onderzoeksplicht is alleen voor de activiteitgebonden maatregelen, bijvoorbeeld efficiënte elektrische aandrijvingen. De onderzoeksplicht geldt dus niet voor de gebouwgebonden maatregelen, bijvoorbeeld de isolatie van de gebouwschil. Hiervoor geldt altijd de informatieplicht energiebesparing. Heeft een procesmaatregel gevolgen voor het energiegebruik van de gebouwen? Dan wordt dat wel mee genomen in het onderzoek.”
EED-auditplicht (Europese Energie-Efficiency Richtlijn)
De EED energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Het doel ervan is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energiegebruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen.
De EED audit kan gerapporteerd worden vanaf 1 juli 2023. Onderdeel van de EED audit is een lijst met besparingsmaatregelen. Het is mogelijk hiervoor de EML te gebruiken, maar dit is niet alomvattend. Er zijn sjablonen beschikbaar die bedrijven kunnen gebruiken voor het rapport.
Wat willen we hierover met u delen?
Ook zijn de uitzonderingen uit 2019 niet meer van toepassing. Dit waren onder meer glas- en tuinbouw.
Alle informatie over deze wetgeving vindt u op deze pagina van het RVO.
Contact?
Wilt u meer weten over verduurzamen en alles wat daarbij komt kijken? Neem dan contact op. Dat kan met Frank Wichertjes via email: Frank.Wichertjes@groningen.nl of telefonisch: 06 - 29 60 02 01.