Logo Groningen Werkt Slim

ONDERNEMERSVERHAAL: KRUIT & KRAMER LEGT DAK VOL MET ZONNEPANELEN

We hebben ons bedrijfsdak op bedrijventerrein WEST volgelegd met zonnepanelen en genereren nu zo onze eigen groene energie”, aldus Joop Kruit, directeur-eigenaar van de groep woonwinkels. Kruit & Kramer heeft onlangs het dak van de woonwinkel in Groningen en het eigen magazijn vol gelegd met zonnepanelen: 2.600 in totaal, genoeg voor zo’n 225 huishoudens. 

Kruit & Kramer is een Gronings familiebedrijf dat dit jaar al 106 jaar bestaat. Duurzaamheid speelt al decennialang een grote rol binnen het bedrijf. “Zo scheiden wij al tientallen jaren ons afval, recyclen wij via onze partners onder andere meubelen, matrassen, pallets, worden oude meubelen opgeknapt voor een second-life en plannen wijzelf zo efficiënt mogelijk onze bezorgroutes in om zo minder CO2 te verbruiken”, aldus Kruit. Hij wijst ook als voorbeeld op de houten latjes van de vele pallets die Kruit & Kramer binnenkrijgt. “Cosis maakt daar, evenals van de stoffen die we niet meer gebruiken, weer mooie producten van die bij ons in het pand aan het Hoendiep weer verkocht worden.”

Eigen groene energie

Het laten plaatsen van 2.600 zonnepanelen paste dan ook uitstekend in de duurzame ambities van Kruit & Kramer. “Ons magazijn en onze winkellocaties zijn nu nagenoeg volledig verduurzaamd en klimaatneutraal. Er is ook LED-verlichting en we hebben goed geïsoleerd. Met de 2.600 zonnepanelen op ons dak genereren wij nu zelf groene energie. Een mooie investering.”

Terugverdienperiode

“We zijn als familiebedrijf gewend om vooruit te kijken. Zo kijken we dus ook naar de ambities op het gebied van verduurzaming, en ook naar de investeringen die er soms mee gemoeid zijn”, aldus Kruit. “Het is allemaal lange-termijn gebaseerd. Niet alles is in geld uit te drukken maar als ik kijk naar de investeringen in zonnepanelen dan verwachten we een terugverdienperiode van 8 tot 10 jaar. Het is dus zeker rendabel, mede ook dankzij de subsidie die we hebben gekregen.”

Hoop op groene volgers

De directeur is trots op de nieuwe stap op het gebied van verduurzaming die zijn bedrijf heeft gemaakt. “We moeten slimmer met onze energiebronnen omgaan, en met de mogelijkheden die bijvoorbeeld zonne-energie ons biedt”, vindt de directeur. Hij zou dan ook het liefst zien dat andere bedrijfs- en vastgoedeigenaren zijn voorbeeld volgen. “Uiteraard moet een bedrijfsdak geschikt zijn maar er ligt nog zoveel onbenut potentieel. Ik zou pandeigenaren dan ook willen oproepen om te denken op lange termijn, en daar ook naar te opereren. Pas dan haal je resultaat én rendement.”
Bekijk in dit filmpje over Kruit & Kramer wat zij al hebben gedaan aan duurzaam ondernemen.  

Wat wilt u weten over laadpalen voor uw bedrijf | Groningen Werkt Slim