Logo Groningen Werkt Slim

VOORBEELD:  MARNE MOSTERD

Onlangs beklom wethouder Broeksma van de gemeente Groningen persoonlijk het bedrijfsdak van Marne Mosterd in Groningen. De wethouder met o.a. Energietransitie in portefeuille deed dit om de ruim 1.500 onlangs geïnstalleerde zonnepanelen te bekijken. Deze duurzame actie vormt onderdeel van een grotere ambitie om duurzaam te ondernemen. De wethouder ging hierover in gesprek met de directie van de mosterdfabriek.


Duurzame energie
Operationeel directeur Paul de Vries: ”Als boerenzoon heb ik het altijd al belangrijk gevonden zo goed mogelijk met de natuur en grondstoffen om te gaan. Toen ik 7 jaar geleden begon bij Marne Mosterd, zag ik groene kansen voor dit bedrijf. Samen met collega’s zoals financieel manager Marius Zwijnenburg hebben we ambities en doelen opgesteld om stap voor stap duurzamer te ondernemen. Als familiebedrijf van oudsher zijn de lijnen kort wat ervoor zorgt dat je relatief snel kunt schakelen. Het opwekken van duurzame energie was een van de speerpunten.”


Zon op dak
Marius Zwijnenburg, financieel manager van Marne Mosterd: ”Het dak ligt nu voor de helft vol met panelen. De rest volgt binnenkort. We moesten eerst zeker weten of het gehele dak geschikt was en dit bleek zo te zijn dus we kunnen door met aanleggen. We hebben hierbij gebruik gemaakt van de SDE+-subsidie van het RVO.” Op de vraag van de wethouder waarom Marne zo actief bezig is met duurzaam ondernemen, antwoorden zowel Paul als Marius dat ze het belangrijk vinden om goed voor de planeet en voor de volgende generaties te zorgen.

Groter plan
Dat de installatie van zonnepanelen niet het enige gerealiseerde duurzame doel is, blijkt uit het gesprek met Broeksma. Zo heeft Marne ledverlichting aangelegd, wat samen met het inzetten van energiezuinige pompen en motoren zorgt voor 30% energiebesparing. Ook vindt hergebruik van bestaande verpakkingen plaats; het verpakkingsmateriaal is 100% recyclebaar. Bovendien is er onlangs geïnvesteerd in een installatie om afvalwater te reduceren met als huidig resultaat een reductie van 20% afvalwater. Het afvalwater wordt opgevangen en hergebruikt, wat 4.000m3 water bespaart. Tot slot is onlangs samen met de start up Save Lodge een ‘klimaatslimme muur’ gebouwd, de bouwstenen die fungeren als plantenbakken, zijn gemaakt van hergebruikt afvalplastic. Een slimme, computergestuurde besproeiingsmethode vanaf het dak zorgt voor bewatering. De muur wordt voor onderzoeksdoeleinden gebruikt. En dan nog die andere ambitie: van het gas af. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Blijven dromen
De wethouder is enthousiast over zoveel duurzaam ondernemerschap en noemt Marne Mosterd een inspiratiebron voor andere ondernemers. Wat belangrijk is, is het draagvlak van de medewerkers. Bij Marne worden medewerkers continu gevraagd mee te denken en met ideeën te komen. Paul: ”We betrekken iedereen maximaal. Zo is er een werkgroep waar onder meer productiemedewerkers in zitten, die verduurzamen met elkaar bespreken. We doen het echt samen en zij zijn de ambassadeurs.” Tot slot worden dromen benoemd zoals de droom van Paul om mosterdzaad ‘gewoon’ weer volledig op het Groningse platteland te verbouwen in plaats van te importeren uit verre landen.

Informatie
Wlt u meer weten over duurzaam ondernemen in het algemeen, een gratis warmtescan voor uw bedrijfspand of heeft u andere verzoeken op gebied van verduurzamen, kijk dan rond op deze website en neem contact met ons op. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aanpak van Marne Mosterd? Neem dan contact op met Marius Zwijnenburg van Marne Mosterd via email m.zwijnenburg@marnemosterd.nl of via telefoonnummer 06 – 42 49 25 87.