Voorbeeldcasus verduurzamen huurpanden stap 3
Voorbeeldcasus 1:
Jan en de verhuurder laten een onderzoek doen naar verduurzamingsmogelijkheden. De kosten hiervan delen zij evenredig: allebei €600. Hieruit komt dat het verstandig is om het dak te vervangen, de oude inefficiënte cv-ketel te vervangen naar een moderne ketel met een hybride warmtepomp en alle verlichting te vervangen naar ledverlichting. Daarnaast zal het sluiten van de winkeldeur ook enorm gaan schelen, tot wel 40% op verwarmingskosten!
Uit het onderzoek blijkt ook dat deze maatregelen zich allemaal binnen 5 jaar terugverdienen, waarbij de subsidie op de hybride warmtepomp is meegerekend. Dit is iets langer dan de tijdshorizon die Jan voor ogen had.
Jan wil toch graag verduurzamen, dus hij besluit een creatief voorstel te doen: hij vraagt de verhuurder de kosten van de dakisolatie voor zijn rekening te nemen. Als de verhuurder dat wil doen, dan is Jan tevreden met hun relatie en het pand en wil hij zelf best langer op deze locatie blijven. Door af te spreken het huurcontract te verlengen naar 10 jaar vanaf heden en zelf te investeren in een nieuwe cv-ketel, hybride warmtepomp en ledverlichting, kan Jan straks nog jaren profiteren van zijn investering. Ze bepalen dat de cv-ketel en hybride warmtepomp na de huurperiode, mocht deze niet nogmaals verlengd worden, achterblijven in het pand. Dat vindt Jan niet erg, want deze zijn dan al lang terugverdiend.
Voorbeeldcasus 2:
Door de warmtescan en het invullen van de informatieplicht (onderdeel van de energiebesparingsplicht) hebben Simone en haar verhuurder een goed beeld van wat er aangepakt moet worden aan het pand. Naast maatregelen aan het pand en de technische installaties, zijn er ook zaken in de keuken die aangepakt moeten worden.
Qua kosten volgt de verdeling al uit het huurcontract: de verhuurder is verantwoordelijk voor de kosten aan de gebouwschil en technische installaties, Simone is verantwoordelijk voor de maatregelen in de keuken en moet de verlichting vervangen naar ledverlichting. Dat vind Simone helemaal niet erg, want voor de erkende maatregelen van de energiebesparingsplicht geldt dat het altijd loont om ze uit te voeren: ze verdienen zich al binnen 5 jaar terug.
Simone is blij dat er wat gaat gebeuren. Toch zou ze graag zien dat het pand verder wordt verduurzaamd dan de eisen die gesteld worden uit wet- en regelgeving. Zo zou ze bijvoorbeeld het enkel glas liever vervangen zien naar triple glas dan HR++ glas. Omdat dit glas duurder is spreekt ze met de verhuurder af dat ze in ruil voor de extra investeringskosten iedere maand een iets hogere huur betaalt. Omdat de energiebesparing hoger ligt, scheelt dat alsnog elke maand geld!