Logo Groningen Werkt Slim

Voorbeeldcasus verduurzamen huurpanden stap 2

Voorbeeldcasus 1:

Jan en de verhuurder gaan om tafel om de verduurzamingsslag te bespreken. De energierekening is nu wel erg hoog omdat er veel verwarmd moet worden. Dat komt omdat het dak niet geïsoleerd is en de deur tijdens openingstijden open staat voor klanten. Ook is het elektraverbruik hoog door alle spotlights om de collectie uit te lichten. Een flinke reductie zal daarin toch zeker mogelijk zijn, het liefst nog voor het komende winterseizoen. Dat scheelt niet alleen CO2 uitstoot, maar ook veel geld.

 

Het huurcontract loopt nog 4 jaar en Jan weet nog niet of hij wel op deze locatie wil blijven met zijn winkel. Hij wil daarom eigenlijk niet investeren in maatregelen die zich voor die tijd niet meer terugverdienen. De verhuurder heeft een langere horizon, maar vindt een terugverdientijd van 10 jaar meer dan genoeg.

 

Voorbeeldcasus 2:

Simone wil maandelijks minder geld kwijt zijn aan energie en bovendien haar CO2 footprint verlagen. Voor de verhuurder is het belangrijk dat het pand voldoet aan wet- en regelgeving, en dat moet het liefst tegen minimale kosten. Het huurcontract is voor onbepaalde tijd. Met het voldoen aan wet- en regelgeving zal al een heleboel energie bespaard kunnen worden, maar of Simone dat genoeg vindt is nog maar de vraag.