Logo Groningen Werkt Slim

BENUT DE LOCKDOWN-TIJD GROEN!

Misschien heeft u als ondernemer door de lockdown meer tijd te besteden aan zaken die zijn blijven liggen. Gebruik deze tijd dan om uw bedrijf te verduurzamen. Dat kan in kleine of grotere stappen, net wat bij uw situatie past.

Groningen Werkt Slim geeft hier concrete suggesties die gemakkelijk uit te voeren zijn. Bovendien hebben wij zicht op aantrekkelijke subsidies en andere financiële ondersteunende middelen.

Maar liefst 98 % van de bedrijven in Groningen vindt verduurzaming van de bedrijfsvoering belangrijk. En ook uit landelijk onderzoek van de ING blijkt dat, mede door de coronacrisis, veel bedrijven hier nu mee aan de slag gaan. Logisch, want de gevolgen van de veel te hoge CO2-uitstoot zijn steeds meer merkbaar. Bovendien kunnen ondernemers geld besparen door energiebesparing, goedkopere contracten en meer. Alle reden dus om deze tijd slim te benutten. 


Wat u nu zelf kunt doen

Ga met de onderstaande voorbeelden aan de slag, stap voor stap en komt u er niet uit? U kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij voorzien u van deskundig en onafhankelijk advies. 

TIP 1 - CHECK DE SITE VAN RVO OVER SUBSUDIEMOGELIJKHEDEN

Kijk eens op de site van RVO voor een overzicht van verduurzamingstechnieken in de Energielijst en Milieulijst. U krijgt een totaalbeeld van milieuvriendelijke (MIA\Vamil) en/of energiebesparende (EIA) investeringen met fiscaal voordeel.


TIP 2 - EEN AVONDJE (OVER)STAPPENEen avondje ‘overstappen’ geeft misschien niet dezelfde gezelligheid als een stapavond maar levert wél een grote bijdrage aan uw groene ambities. In één avond kunt u meer impact maken dan u denkt. D
oor over te stappen op een groen energiecontract kunt u in de CO2-uitstoot tot wel met 50% verlagen. Een berekening hiervoor kun u maken op www.co2thermometer.nl. Voor regionale groene energiecontracten kunt u o.a. terecht bij https://energie.vanons.org of bij https://vandebron.nl.

TIP 3 - INFORMEER NAAR FINANCIERING


Het treffen van maatregelen voor verduurzaming, toekomstbestendigheid en innovatie kunnen in sommige gevallen gefinancierd worden via Fonds Nieuwe Doen: https://www.fondsnieuwedoen.nl/. Ook banken zetten steeds meer in op financiering van verduurzamen.


LAST BUT NOT LEAST: TIP 4 - INZICHT IN DE VERPLICHTINGEN


Welke energiebesparingsverplichtingen gelden er voor bedrijven en hoe is daar aan te voldoen? Met de gratis online Regelhulp van RVO checkt u eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming of instelling zijn. Binnen 5 minuten weet u wat uw energiebesparingsverplichtingen zijn, hoe u daar aan kunt voldoen en wat u kunt besparen: https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/wetcheckerenergiebesparing/

GEZOND EN DUURZAMER UIT DE LOCKDOWN


Met bovengenoemde tips komt u weer een stap verder. Natuurlijk willen we allemaal dat de lockdown snel voorbij is en dat we er gezond uitkomen. En liefst een tikkie duurzamer. Wilt u meer tips om uw bedrijf net wat duurzamer te krijgen? Kijk dan verder op deze site.
Vooral op de Doe Mee-pagina vindt u mogelijkheden en u kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Wij helpen u met deskundig en onafhankelijk advies.