Logo Groningen Werkt Slim

ONDERNEMERS IN ACTIE

Veel Groninger ondernemers zijn al hard aan het werk om energie te besparen en hun bedrijf CO2 -neutraal te maken. Daarbij dragen ze bij aan de doelstelling van de gemeente om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Bedrijven, instellingen en organisaties gebruiken maar liefst circa 50% van de totale energievraag in de gemeente, dus samen kunnen we meters maken!  


Marne Mosterd | duurzaam ondernemen met Groningen Werkt Slim

4.000m2 zonnepanelen op het dak

Marne Mosterd


De tientallen smaken van Marne Mosterd reizen vanuit Groningen de hele wereld over. ‘We groeien nog steeds en verbeteren continu de kwaliteit van onze mosterd, met respect voor mens en milieu’, zegt Marius Zwijnenburg, financieel manager. ‘Binnenkort leggen we zonnepanelen op onze vierduizend vierkante meter dak.’ 


Kosten

Wat kost dat en wat levert dat op? Logische vragen voor een financieel manager. Maar ook de pandbeheerder keek scherp naar deze investering. ‘Een bureau heeft voor ons een SDE+-subsidie geregeld. Ons energieverbruik ligt op bijna 1 miljoen kWh per jaar, en we ontvangen voor 474.000 kWh aan subsidie. Zodra de panelen op het dak liggen, gaat de teller lopen. We krijgen subsidie over de energie die we opwekken en de totale bijdrage wordt over een periode van 15 jaar uitbetaald. Voor onze pandbeheerder gaf die SDE+ overigens wél de doorslag’, voegt Zwijnenburg toe.

Zonnepanelen, zuinige airco's en zonnefolie

Banketbakkerij Jullens


Marcel Wilpstra, eigenaar van Banketbakkerij Jullens, is continu bezig zijn bakkerij nóg energiezuiniger te maken. ‘We hebben zonnepanelen op het dak, nieuwe energiezuinige airco’s, en op alle ramen zit zonnefolie die de zon voor 80% weerkaatst. Maar we kunnen en willen nog veel meer doen voor een beter milieu.” Aan enthousiasme geen gebrek, maar het levert wel een aantal dilemma’s op.


Dilemma
Wel levert dat een aantal dilemma's op. 
Het jaarlijks energieverbruik van de banketbakkerij ligt bijvoorbeeld net op de grens van de 50.000 kwh, oftewel van de wettelijke Informatieplicht energiebesparing en de Energiebesparingsplicht.  Zijn Dilemma?  Wel of geen warmtepomp aanschaffen? ‘Met een warmtepomp gebruiken we meer elektriciteit. Dan komen we boven die 50.000 kwh en zijn we verplicht een audit uit te laten voeren en maatregelen te treffen die we binnen vijf jaar terugverdienen. Dat kost veel tijd en geld. En ik wil best investeren, maar wel zonder dat ik daarvoor moet lenen.’

Banketbakkerij Jullens | duurzaam ondernemen met Groningen Werkt Slim
NNZ the packaging netwerk | duurzaam ondernemen met Groningen Werkt Slim

Refuse, reduce, re-use, redesign en recyle

NNZ the packaging network


NNZ ontwerpt met haar 24 internationale vestigingen wereldwijd verpakkingsmateriaal voor aardappelen, groenten en fruit, en de industrie. Het bedrijf schenkt daarbij steeds meer aandacht aan de gevolgen voor het milieu. ‘We innoveren continu en gaan daarbij uit van de vijf R’en: refuse, reduce, re-use redesign en recycle. Het mooiste zou natuurlijk zijn als we producten niet hoeven in te pakken, maar waar dat toch moet kijken we hoe dat slim kan; met minder materiaal en nieuwe mogelijkheden die het milieu minder belasten’, zegt Len Boot, CEO van NNZ. 


Gerecycled PET

Boot beschouwt duurzaamheid in breder perspectief. NNZ kijkt verder dan zonnepanelen, ledverlichting en voor het nieuwe pand zonnecollectoren, een groen dak en warmtepomp. ‘We willen zo min mogelijk CO2 uitstoten. Met de methode van Benefits of Nature meten we de footprint van onze productie en distributie; van elk verpakkingsmateriaal kennen we de CO2-uitstoot. En die proberen we met innovatieve oplossingen te reduceren.’ Een voorbeeld daarvan zijn de R-PET, oftewel gerecycled PET, kunststofschaaltjes voor aardbeien. ‘Die zijn gemaakt van plastic frisdrankflessen. Op de onderkant van de verpakking kun je aan de icoontjes zien van hoeveel PET-flessen het bakje gemaakt is.’

Loopt voorop met grote zonneboiler

Martini Plaza


Met een van de vijf grootste theaters van Nederland, een topsporthal, en ruimte voor congressen beurzen en grote livemuziek optredens, zet MartiniPlaza Groningen al jaren op de kaart. Daarbij is er ook aandacht voor duurzaam ondernemen. ‘Bij al onze activiteiten en bij het gebouwbeheer’, zegt directeur Willem de Kok. Het evenementencomplex beschikt onder meer over slimme, domotica gestuurde LED-verlichting, zonnepanelen en een van de grootste zonneboilers van Nederland!


20.000 kuub gasbesparing

De 120 warmtecollectoren op het dak zijn in dit geval niet, zoals thuis, voor het douchen; de energie gaat naar vier cv-ketels. ‘De warmte voegen we toe aan het water voor de centrale verwarming en als voorverwarming van het tapwater’, licht De Kok toe. ‘Daarmee besparen we bijna 20.000 kuub gas per jaar.’ De verwarming van de grote hallen gebeurt met groen gas en dito stroom van de 1.472 zonnepanelen op het dak van de Middenhal en van windenergie.Nog meer voorbeelden?
Benieuwd naar nog meer ondernemersverhalen over verduurzamen van Ziengs, Marne Mosterd, Abiant en IKEA Groningen? Klik dan op de links!

Martini Plaza | duurzaam ondernemen met Groningen Werkt Slim


BUSINESSCASE
OUDE VERLICHTING VERVANGEN DOOR LED

LED verlichting | Groningen Werkt Slim

Heeft u nog oude TL-D of halogeenverlichting?
Deze vervangen door LED levert u een forse besparing op!

VOOR
100 oude TL-D buizen van 58 Watt (0,058 kW), 8 uur per dag aan, 365 dagen/jaar.
Dat is per jaar:
100 x 0,058 kW x 2.920 branduren = 16.936 kWh.
16.936 x € 0,23 (prijs/kWh) = € 3.895.

NA
LED-buizen van 24Watt.
Dat is per jaar:
100 x 0,024 kW x 2.920 branduren = 7.008 kWh
7.008 kWh x € 0,23 (prijs/kWh) = € 1.612

Besparing energiekosten: € 2.283 per jaar.


INVESTERING

Prijzen verschillen, uitgaande van een LED-buis van € 32,50 is de investering: 100 lampen = € 3.250.


TERUGVERDIENTIJD
Met de € 2.283/jaar besparing heeft u de investering al binnen anderhalf jaar terugverdiend.


Let op: Vraag altijd advies aan de installateur of een lichtspecialist voordat u uw oude verlichting vervangt. Uw oude armatuur bepaalt namelijk door welke LED-variant verlichting u deze kunt vervangen.

BUSINESSCASE
ZONNEPANELEN

Zonnepanelen | Groningen Werkt Slim

Wek uw eigen energie op, word energieneutraal!KOSTEN
Gemiddelde: € 1,37 per Wattpiek (Wp), inclusief montage, omvormer, installatie.
Standaard zonnepaneel van 295 Wp kost ongeveer: € 400.

Hoeveel energie-opwek?
Afhankelijk van de ligging op het dak, schaduw en aantal zonuren wekt een zonnepaneel gemiddeld 0,9 kWh per Wp op (90%). Voor opwekken van 3.000 kWh/jaar met panelen van 295 Wp:
295 x 90% = 265,5 kWh/paneel
3.000 : 265,5 = 11,3 dus 12 panelen nodig.
Daarmee wekt u gemiddeld in totaal 3.186 kWh op.

Investering
12 panelen x 400 = € 4.800 incl. BTW
BTW-aftrek: 833,05
Investeringskosten: € 3.966,95

BESPARING EN SUBSIDIES
3.186 kWh x € 0,23 (prijs elektriciteit) = € 732 /jaar
Met de EIA-subsidie ontvangt u € 530.

Terugverdientijd: 4,5 jaar.

Legt u een zonnestroominstallatie aan groter dan 15 kiloWattpiek? Dan kunt u SDE+ subsidie aanvragen en ontvangt u subsidie over de energie die u opwekt. Zie het voorbeeld van de Marne Mosterd.

LET OP: Neem contact op met uw verzekeraar (brandverzekering) over de voorwaarden die de verzekeraar stelt bij aanleg zonnepanelen.

BUSINESSCASE
ISOLATIE VAN GEVELMUREN

Isolatie van gevelmuren biedt 2 voordelen:

  • Meer comfort
  • Minder energieverbruik


Laat u wel adviseren door een expert op dit gebied. Neem voor advies contact (link) met ons op.


Investering

Gemiddeld zijn de kosten voor het isoleren van een spouwmuur: € 19/m2.
Voor een gevel van 250m2 is uw investering: € 4.750.


Besparing en subsidie
Spouwmuurisolatie zorgt gemiddeld voor een besparing van 6m3 aardgas per m2.
Gevel van 250m2 , per jaar: 1.500m3 aardgas x € 0,76 /m3 (gemiddelde gasprijs) = € 1.140.

EIA subsidie: € 522.

BUSINESSCASE
ELEKTRISCHE FIETS

Stel, een fulltime medewerker woont 9 km van haar werk en komt altijd met de auto. U biedt haar een elektrische fiets aan waarmee zij minimaal 20 weken per jaar naar het werk komt: 20 x 5 dagen x 18km = 1.800 km/jaar.


Investering
Elektrische fiets, instapmodel: € 1.099.


Besparing
De medewerker krijgt een reiskostenvergoeding van € 0,19 /km.
20 weken x 0,19 = € 342
Een elektrische fiets kost € 1.099
1.099 : 342 = 3,2

Terugverdientijd

3,2 jaar  (exclusief terugvordering BTW en oplaadkosten fiets bij het werk)

Laadkosten
Gemiddelde accucapaciteit elektrische fiets: 522 Wattuur.
1 kWh (1.000 Wattuur) kost gemiddeld € 0,23
Volledig opladen accu: 0,23 : 1000 Wattuur x 522 Wattuur = € 0,12
Voor 1.800 km is ongeveer 100x laden nodig = € 12/jaar.