Logo Groningen Werkt Slim

Groningen Werkt Slim kalender 

Maandelijkse tips in uw mailbox
Met onze maandelijkse duurzame ondernemerstips bieden wij u praktische handvaten en tips om duurzamer te ondernemen. Varierend van tips over subsidies tot aan het verplichte energielabel label C voor kantoorpanden (2023) en over zonnepanelen. Wilt u ook de kalendertips per email ontvangen? Mail dan ‘ja’  en uw naam naar info@groningenwerktslim.com en pak deze groene tips mee!.


Zet ook in op circulair ondernemen  

Februari  

Volop inspiratie! 

Professionals organiseren van maandag 7 t/m zaterdag 12 februari 2022 (online en fysieke) activiteiten over de circulaire economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren.

Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie


Op de website van de week van de Circulaire Economie kunt u zich aanmelden voor verschillende evenementen. Wij hebben alvast wat agendatips voor u verzameld. 

Licht uit, CV omlaag 

Januari 


Verwarming draait volop
Hielke Koning van het bedrijf Syplon, een Gronings bedrijf actief op het gebied van onder meer gebouwenbeheer, houdt in zijn werk dagelijks het stroom- en gasverbruik van vele gebouwen bij en maakt hier analyses van. Ook hij ziet dat in vele gevallen de verwarmingsinstallaties voluit draaien. Al zijn er geen of slechts een paar mensen in het gebouw aanwezig: het hele gebouw wordt verwarmd. Hielke: ”Het gasverbruik is dus lang niet overal gedaald, zoals je wel zou verwachten. Wat we regelmatig voorbij zagen komen tijdens de lockdown(s), is dat wanneer gebouwen sluiten de meeste focus ligt op het uitschakelen van elektrische apparatuur. Denk hierbij aan tv’s, pc’s, etc. Maar de verwarming blijft gewoon aan. Dat is echt zonde”


Op onze pagina Licht uit, CV omlaag kunt u meer lezen over de campagne.

Voldoet u al aan energielabel C?

Maart  

Label C 2023 

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.


Voor de label C-verplichting gelden een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Als er aan één van deze voorwaarden niet wordt voldaan, geldt de label C-verplichting niet. U leest meer over de voorwaarden op deze pagina.

Draag ook bij met een groen (bedrijfs)dak!

April   

Groene daken  

Groene bedrijfsdaken zorgen ervoor dat regenwater niet meer in het riool terechtkomt, ze isloren beter en dragen positief bij aan de biodiversiteit. Ook kunt u groene daken vaak combineren met zonnepanelen. 


De gemeente Groningen heeft voor ondernemers een subsidie beschikbaar gesteld voor de aanleg van groene daken. 


Op de website van bedrijventerrein Euvelgunne leest u meer over de concrete mogelijkheden 


Is uw zonneinstallatie al beoordeeld?

Mei  

SCIOS SCOPE 12   

SCIOS Scope 12 is een methode voor het beoordelen van de complete zonnestroominstallatie. De methode brengt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie in kaart. In sommige gevallen stellen verzekeraars een SCIOS Scope 12 inspectie verplicht. 


Op de website van SCIOS kunt u meer lezen over de inspectie.

Houd hoofd en bedrijfspand koel!

Juni

HITTESTRESS  

Onze adviseur Pieter van Haaren  gaat deze zomer op verzoek bij bedrijven langs voor een warmtescan. Met een infraroodcamera laat hij zien hoe goed een pand of gebouw beschermd is tegen warmte en welke maatregelen er mogelijk zijn in de strijd tegen hittestress. Het advies is gratis.


Ook een gratis bedrijfsscan?

Neem contact op met Pieter van Haren:

06- 55 46 50 7 

Pieter.van.Haaren@groningen.nl

Klimaattocht Groningen, doet ook u mee?

Juli 

CYCLING 4 CLIMATE  

Op zaterdag 27 augustus zal de zesde provincie klimaattocht plaatsvinden in Groningen. De tocht bestaat uit twee varianten: een recreatieve en een racefiets variant. Tijdens de tocht worden deelnemers meegenomen naar duurzame projecten in de provincie Groningen. 


Ook meedoen?

Ga voor meer informatie en aanmelden naar https://cycling4climate.nl/12-provincies/