Logo Groningen Werkt Slim
Logo Groningen Werkt Slim

"Nu werken aan scenarioplanning voor na deze Corona-periode"

24 maart 2020  |  ondernemer Franck Antonides

Ondernemer Franck Antonides uit Groningen loopt al lange tijd mee in de wereld van ondernemen. Als student begonnen met een uitzendbureau voor studenten in 2003 en nu eigenaar van verschillende bedrijven heeft hij o.a. de crisis in 2008 meegemaakt. Franck deelt zijn denk- en werkwijze in Corona-tijd graag met andere ondernemers.


Je runt vier bedrijven in verschillende branches. Hoe gaat dat deze afgelopen weken?
Franck: ”De afgelopen week waarin iedereen zoveel mogelijk thuis moest gaan werken, was het constant schakelen. Elke dag bedenken wat er anders moet en anders kan. Nu het meeste is ingericht en afgestemd, neem ik meer denktijd. Ik kijk nu meer naar binnen, hoe functioneren de bedrijven en wat kan nog beter? Dat is nu wel anders, want in normale tijden heb ik mijn blik ook extern gericht. Omdat er ‘buiten’ nu minder gebeurt, kan ik andere dingen doen.”

Dat klinkt bijna ‘zen’, maar zo bedoel je het vast niet. Wat levert het denkwerk op?
Franck: “Ik probeer vooral vooruit te denken. Wat gaat er na deze periode gebeuren en hoe kunnen wij daar op inspelen? Gaan klanten dezelfde producten afnemen of verandert hun behoefte? Want dat ook wij klappen krijgen in deze tijd, dat is een feit. Dus ik moet wel vooruitkijken om de schade te beperken.”


Kun je wat vertellen over de effecten van de maatregelen op de bedrijven?
Franck: ”Ik heb o.a. een bedrijf in verloning voor uitzendbureaus (Flexsupport), bouwopleidingen (Leerbouwen), software uitzendbureaus (uitzendbureauwebsite.nl) en de verkoop van kredietrapporten (Samrate). Bijna alle bedrijven vertonen een omzetverlaging. Daarnaast is het ziekteverzuim hoger. Dus dit kost veel geld want er wordt minder productie gedraaid. Het is niet dat al het werk is stilgevallen maar klanten van ons hebben soms te maken met het sluiten van de (horeca)zaak. Heel ingrijpend. Daar merken wij indirect natuurlijk ook veel van. Vooral het tempo waarin alles gebeurt is heftig.”

Zijn er ook positieve geluiden?
Franck: ”Ja, gelukkig wel! Samrate draait nu zelfs beter met 300%. Bedrijven vragen juist nu meer kredietrapporten op via onze webshop: www.kredietrapportaanvragen.nl dus dat levert meer omzet op. Ik heb ooit al wel bedacht dat je als ondernemer kwetsbaar bent met 1 bedrijf en dat is nu ook zo. Daarnaast kijken we met name bij Leerbouwen naar de werkzaamheden die nu wel kunnen plaatsvinden. De praktijdopleiders die normaal gesproken de praktijkopleiding in de bouw verzorgen, zijn nu hard aan het werk met een ander nuttig project. Zij verduurzamen een voormalig schoolgebouw aan de Euvelgunnerweg in Groningen. Dat kon juist nu een extra handen gebruiken. Wel mooi dat er door veel mensen toch gewerkt kan worden.”

Welke ondernemerseigenschap helpt jou het meest in deze tijd?
Franck: ”Ik moest er even over nadenken maar toch wel een positieve instelling. Je moet er altijd het beste van blijven maken. Zelfs als (bijna) alles weg zou vallen, blijf ik toch denken aan wat we straks wel kunnen doen. Vooruitdenken dus. Nu een plan maken om ’straks’ te blijven bestaan en door te gaan.”

Heb je nog meer tips die je wilt delen?
Franck: ”Houd de kosten zo laag mogelijk, werk efficiënt en benut de doorlopende kostenposten zo goed als mogelijk. Ook houden we als ondernemers vast aan de regelingen die de overheid heeft ingesteld voor deze tijd. En tot slot is het belangrijk goed contact met je medewerkers te onderhouden. Blijf goed voor ze zorgen, straks ga je samen er weer helemaal tegenaan.”

 

Franck Antonides is oprichter en eigenaar / mede-eigenaar van: Flexsupport B.V., Talentplaats B.V., Samrate B.V., Leerbouwen B.V. en Webplaats B.V.

www.flexsupport.nl
www.talentplaats.nl
www.leerbouwen.nl
www.samrate.com
www.webplaats.nl

Ondernemer Franck Antonides | Groningen Werkt Slim | Nu werken aan scenarioplanning voor na deze Corona-periode

Ondernemer Franck Antonides

Copyright © 2020  |  All Rights Reserved

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren