Voorbeeldcasus verduurzamen huurpanden stap 1
Voorbeeldcasus 1:
Jan heeft een modewinkel in het centrum van Groningen en heeft iedere maand een hoge energierekening. Daarom wil hij graag verduurzamen. Het pand huurt hij van een vastgoedeigenaar. In het huurcontract is afgesproken dat Jan het pand casco opgeleverd heeft gekregen, dat wil zeggen zonder inrichting, installaties en voorzieningen. Deze zaken heeft hij bij aanvang van het huurcontract allemaal zelf gerealiseerd of zijn overgenomen van de vorige huurder. Als hij veranderingen wil aanbrengen is dit zijn eigen verantwoordelijkheid. Wel is de verhuurder verantwoordelijk voor de buitenkant van het gebouw, ook wel de gebouwschil genoemd.
Als de verhuurder van Jan hoort dat hij wil verduurzamen is hij in eerste instantie kritisch, want hij voorziet dat dit geld gaat kosten. Echter ziet hij ook in dat verbetering van het pand ervoor zorgt dat het pand beter zijn waarde behoud en het pand ook weer aantrekkelijker wordt voor eventuele toekomstige huurders. En het dak was toch binnenkort al aan vervanging toe.
Voorbeeldcasus 2:
Simone heeft een succesvol restaurant in de provincie Groningen. Ook haar energierekening rijst de spuigaten uit. In het huurcontract is afgesproken dat de verhuurder verantwoordelijk is voor zowel de technische installaties (met uitzondering van de keuken) als de gebouwschil. Simone wil graag dat er verduurzaamd wordt, maar de verhuurder vind dat niet nodig en te duur: of er nu verduurzaamd wordt of niet, het maakt voor zijn maandlasten niet uit.
Simone laat het er niet bij zitten. Het verbruik is zelfs zo hoog dat het pand onder de energiebesparingsplicht valt. Daarom moeten pandeigenaar en gebruiker maatregelen nemen. Ze roept de hulp van Groningen Werkt Slim in, die kosteloos een warmtescan komen maken. Gewapend met infraroodfoto’s waarop goed te zien is waar enorm veel warmte weglekt uit het pand, stapt ze naar de verhuurder. De verhuurder schrikt van de beelden en begint te twijfelen. Hij realiseert zich dat het pand misschien maar eens moet worden aangepakt, maar wil niet investeren zonder daarvan mee te profiteren.