Logo Groningen Werkt Slim

De meeste MKB-ers zien post-Corona periode positief in


05 juni 2020

Meeste MKB-ers positief over post-corona periode | onderzoek Marklinq | Groningen Werkt Slim

In mei werd door Marklinq onderzoek onder MKB-bedrijven gedaan naar ondernemen in de anderhalvemeter-economie. Een groot deel van de ondernemers ziet de toekomst positief tegemoet. Er bestaan ook zorgen en veel bedrijven zijn op zoek naar een andere aanpak, bijvoorbeeld profilering op gebied van duurzaamheid.


De belangrijkste uitkomsten

MKB Bedrijven in Nederland zijn dus overwegend positief over de toekomst. Wel vinden ze dat er zaken veranderd zijn en nog zullen veranderen door de veranderde omstandigheden. Wanneer we kijken naar de economische impact die de coronacrisis zal hebben op het bedrijf is het opvallend dat slechts 7,2 procent vreest voor het voortbestaan van het bedrijf. De sector cultuur, sport, recreatie, horeca en toerisme is het meest negatief over de impact die de coronacrisis op het bedrijf gaat hebben. 50% Ziet voordelen bij de online ervaringen die worden opgedaan, de grotere collegialiteit en de betrokkenheid van klanten. Een groot deel van de respondenten verwacht dat online een grotere rol gaat innemen, zowel qua zoeken en vergelijken van producten/ diensten als de aankoop. Opvallens is dat ruim 41% is niet voorbereid op de nieuwe situatie. Dit betekent dat er nog niet is nagedacht over de manier waarop de werkzaamheden weer kunnen worden opgestart zodra dat mag. De sectoren zakelijke dienstverlening en Cultuur, sport, recreatie, horeca en toerisme zijn het minst goed voorbereid. Al met al geven de respondenten aan dat er positief wordt gekeken naar de aankomende 12 maanden. Dit zijn overige belangrijke uitkomsten:


  • 60% van de bedrijven verwacht dat de impact op het personeelsbestand zal toenemen of hetzelfde zal blijven.
  • Het percentage (50%) respondenten dat denkt dat “het teruggaat naar het oude” en dat denkt “de anderhalvemetereconomie blijft” is gelijk
  • 44% van de respondenten verwacht dat er een aanpassing in de profilering (identiteit en merkpositionering) van het bedrijf zal zijn na de crisis. Deze aanpassingen zullen veelal als duurzaam (32%)d, lokaal of online plaatsvinden.


Regionale verschillen
Er is weinig tot geen verschil tussen de regio’s in hoe positief of negatief ze tegen het komende jaar aankijken. Zo is de stemming in regio Noord niet wezenlijk anders dan in andere regio’s. In regio Noord merken de ondernemers wel het meeste (39%) dat de zaken nu al beter gaan dan enkele weken geleden. In andere regio’s merkt men de positieve effecten minder sterk.

Duurzame stappen
32% Van de ondervraagde bedrijven wil zich dus gaan profileren op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven en instellingen in stad en regio Groningen die zich niet alleen zo willen profileren, maar bovenal zo willen werken, ontvangen gratis onafhankelijk advies om hun doelen te formuleren en te behalen. Ook zijn er projecten om aan deel te nemen evenals financieringsmogelijkheden. Meer informatie vindt u elders op deze site. 

Wilt u het gehele onderzoek lezen, klik dan hier.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren