Logo Groningen Werkt Slim

Bijeenkomst Netcongestie 2022

In mei organiseerde Groningen Werkt Slim in samenwerking met de gemeente Groningen de eerste bijeenkomst over het thema 'netcongestie'. 
Conclusie: ‘Groningen stroomt door’ wanneer er wordt ingezet op samenwerking, regie en alternatieve oplossingen. 
 

Programma
Het programma was gericht op ondernemers. Dat het thema hoog op de agenda staat bij ondernemers, bleek uit de volle zaal en de hoge mate van interactie. Zo was er een ondernemer die nu met een acuut probleem te maken heeft omdat er op een nieuwe locatie geen stroomkabel kan worden aangesloten. Hoog tijd voor oplossingen dus download hier de flyer met 10 tips over netcongestie.

Regie en samenwerken
De middag begon met de opening door Gedeputeerde Rijzebol van de provincie Groningen, die een oproep deed om gezamenlijk dit thema nog verder op te pakken. Ook benoemde hij zijn visie (en daarbij de uitnodiging) dat de provincie de regisseursrol wel op zich wil nemen. Ook vanuit het publiek kwamen vragen over de regie. We hopen dat deze middag die vraag beantwoord is.

Vervolgens kreeg het publiek een praktisch ingestoken presentatie te zien en te horen, gegeven door Enexis. Zo werd duidelijk waar we het met ‘netcongestie’ en ‘infrastructuur’ nu eigenlijk over hebben. Ook werd benoemd dat er in Groningen nog ruimte op het net is voor ‘kleine opwek’ en werd de oproep gedaan te kijken naar het toekomstige verbruik (vraag) zal zijn en hier met slimme technieken op in te spelen. Wat velen niet wisten, is dat een offerte-aanvraag bij Enexis slechts 1 maand geldig is en dat het ook alleen maar nog in bepaalde gebieden kan. Oplossingen zitten o.a. in verdelen van piekverbruik en door samen te werken.

Personeelsschaarste
Dat was een mooie brug naar het discussiegesprek tussen vertegenwoordigers van Enexis, de gemeente Groningen, leverancier van oplossingen Equans en het publiek, geleid door de energieke Erik Matien. Een van de opvallende opmerkingen kwam van Enexis, waarbij werd opgemerkt dat er in de provincie (nog) geen afnameschaarste is, maar wel personeelsschaarste. Dat geeft toch een ander beeld op de lange doorlooptijden. Vanuit de gemeente werd gedeeld dat men ‘er bovenop zit en weet wat er speelt’ en Enexis geeft aan graag met elkaar in gesprek te blijven. Equans doet een oproep om alternatieven serieus te overwegen zoals ‘achter de meter’- oplossingen en te kijken naar collectieve oplossingen.

Een van de vragen ging over financiering: wanneer betaal je als bedrijf voor een oplossing en wanneer wordt het betaald? Wanneer het een collectieve oplossing betreft, dan kan financiering mogelijk via de gemeente.

Hans Nijland over duurzaam ondernemen
Na de pauze vertelde Hans Nijland, ondernemer en oud-directeur van FC Groningen, over de tijd bij de voetbalclub waarin het verduurzamen begon. Zo wilde Hans de MVO-verantwoordelijkheid oppakken en zag hij ook commerciële groene kansen. Het was niet altijd eenvoudig, maar er werden mooie resultaten geboekt. Zo werd er enorm bespaard op de energierekening o.a. door de zonnepanelen op het dak, de ingeregelde veldverwarming, werd er een duurzaam wagenpark aangelegd (“Toen moesten we ineens in een VW Passat op biogas rijden, we waren wel 4 keer zo lang onderweg naar een uit-wedstrijd”) en ontstond de Energy Valley Topclub met bijbehorende ‘groene’ topsponsoren als Essent en Gasunie. Hans sloot af met de tips om onorthodox te durven denken en de verbinding met anderen op te zoeken waar het om verduurzamen gaat. En Hans zou Hans niet zijn als hij niet zijn boek ‘Boerenbluf op de transfermarkt’ nog even zou promoten.

En dan de oplossingen
Drie aanbieders, te weten Equans, Repowered en De Groene Waterstofbooster presenteerden mogelijke oplossingen om ervoor te zorgen dat de bedrijfscontinuiteit niet in het gedrang komt. Onderstaand staan de links naar de presentaties met de brochure ’10 mogelijke oplossingen bij netcongestie’ evenals een extra presentatie over oplossingen van Enexis.

Heeft u specifieke vragen over netcongestie of oplossingen, neem dan contact op met de aanwezige partijen waarvan de contactgegevens onder staan vermeld.
Heeft u meer algemene vragen over verduurzamen, neem dan contact op met Groningen Werkt Slim.

 

Presentaties en contactgegevens
Enexis: Henk Schimmel, tel: 06 - 11 39 87 33 Email: Henk.Schimmel@enexis.nl
Download presentaties:
1 - presentatie situatieschets
2- presentatie oplossingen
Equans; Richard Beekhuis, richard.beekhuis@equans.com
Dowload presentatie Equans

Repowered: Sybren Jansma, tel: 06 -41 84 22 51 Email: sybren@repowered.nl
Download presentatie Repowered

De Groene Waterstofbooster: Tjerk Jansma, t.jansma@pl.hanze.nl
Download presentatie De Groene Waterstofbooster/Entrance


Groningen Werkt Slim: Floris van Dijk, tel: 06 - 55 41 48 10
Email: Floris.van.Dijk@groningen.nl
Download brochure '10 mogelijke oplossingen bij netcongestie' 


Wilt u op de hoogte blijven van duurzaam ondernemersnieuws, meld u dan hier aan voor de emailnieuwsbrief!


In de media

https://www.netbeheernederland.nl/nieuws/netbeheerders-politiek-help-de-industrie-om-tijdig-verduurzamingsplannen-te-realiseren-1520
https://nos.nl/artikel/2424736-netbeheerders-investeren-miljarden-door-toenemende-vraag-naar-elektriciteit