Logo Groningen Werkt Slim
Logo Groningen Werkt Slim

"Ik zorg ervoor dat ik op de 'AAN'-stand blijf staan"

20 maart 2020  |  Schoonheidssalon Beauty Natas

Tien jaar is ze alweer zelfstandig ondernemer, eigenaresse Natas van Schoonheidssalon Beauty Natas in Groningen. Met het runnen van haar bedrijf, in een bedrijfsruimte dat ze huurt en zonder personeel, volgt ze elke dag haar passie. Maar hoe kwetsbaar ben je in deze tijd als eenpitter als je je inkomen verdient in de wereld van luxe-producten? Natas deelt haar verhaal.


Hoeveel dagen is je zaak geopend in ‘normale’ tijden?
Natas:”Mijn salon is 3 dagen per week geopend. Op die dagen ontvang ik klanten en voer ik behandelingen uit. Ook na 10 jaar nog doe ik dat elke dag met zoveel plezier.”


Als ondernemer weet je dat er altijd risico’s zijn verbonden aan het zelfstandig ondernemerschap. Hoe ben jij hier altijd mee om gegaan?

Natas:”Eerlijk gezegd, niet heel bewust in die zin dat ik geen strak financieel plan of buffer heb. Deels omdat de zakelijke kant van ondernemen mij niet heel erg ligt. Dat hoor ik overigens veel ondernemers zeggen. Daarnaast ben ik vorig jaar naar een ander pand verhuisd wat ook veel geld heeft gekost.“


Wat doet deze onzekere tijd met jou als mens en als ondernemer?
Natas:”Als mens voel ik mij ontheemd, ben ik zoekende naar structuur en mis ik nu al mijn sociale leven. Maar ik besef ook dat in het NU leven echt nodig is. Als ik te ver vooruit kijk, helpt mij dat niet in het positieve. Als ondernemer heeft het nog meer impact. Ik voel me kwetsbaar want je bedrijf is je kind, zo voelt dat bij mij. Ik mis het contact met mijn klanten en het uitvoeren van mijn passie. Het voelt zelfs alsof ik een stukje van mezelf kwijt ben. Ik ga bijna dagelijks even naar de salon, al is de zaak nu gesloten vanwege de maatregelen.”


Dat klinkt heftig. Welke maatregelen heb je moeten nemen voor je bedrijf?

Natas:”Ik heb de salon moeten sluiten, want fysiek klantcontact is nu uitgesloten. Ik moet dus mijn klanten afbellen, niet wetende wanneer ik weer afspraken kan inplannen. Ondertussen loopt de huur door evenals andere vaste lasten. Ik maak me daar zorgen over. Trekt het straks weer aan en in dezelfde mate? Ik weet het niet.”


Dat is inderdaad erg onzeker. Hoe laat je je bedrijfsactiviteiten toch doorgaan?

Natas: “Ik zag een mooie actie van Brownies & downieS: koop nu een voucher die je later in een vestiging kunt besteden. Slim! Ik heb dat meteen voor mijn eigen salon ook aangeboden: een tegoedbon verkopen die ik persoonlijk maar met gepaste afstand langs kom brengen. Zo blijft de salon onder de aandacht. Ook breng ik beautyproducten die ik verkoop nu persoonlijk langs. Ik word echt creatief. Zo plaats ik in mijn online nieuwsbrief de playlist die ik altijd in mijn salon afspeel onder het motto “Creëer nu thuis je relaxmoment’. Zo help ik mijn klanten ook een beetje. En ik werk aan acties voor als het normale leven weer op gang komt. Zo blijf ik zelf ‘AAN’. Onzekerheid voel ik wel. Hebben mensen straks nog wel het geld om uit te geven aan luxe-producten?”. Ik moet dus wel actief blijven.


Tot slot, heb je tips om te delen met ondernemers?
Natas:”Jazeker. Ik deel met collega-ondernemers mijn zorgen. Je moet toch je hart luchten. Daarnaast helpen we elkaar met tips over bijvoorbeeld hoe je gebruik kunt maken van de regelingen vanuit de overheid om bedrijven te helpen. Zo zijn er ook mogelijkheden voor huurbazen om huurders tegemoet te komen. En verder: zet juist nu social media goed in. Dat kun je altijd doen, overal. Zorg dat je in beeld blijft.”


Onze dank aan Natas van Beauty Natas. Alles over deze salon vind je op www.beautynatas.nl.  Ook voor de aanschaf van een tegoedbon of beautyproducten kun je hier uiteraard terecht!


Logo BeautyNatas | Groningen Werkt Slim

Copyright © 2020  |  All Rights Reserved

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren